پیام آذری

آخرين مطالب

خودکشی از رزیدنت‌ها به پزشکان رسیده | «خودکشی پزشکان به‌مثابه یک انتحار اجتماعی است» علمي

خودکشی از رزیدنت‌ها به پزشکان رسیده | «خودکشی پزشکان به‌مثابه یک انتحار اجتماعی است»
  بزرگنمايي:

پیام آذری - یک پزشک در راستای خودکشی یکی دیگر از اعضای جامعه پزشکی به خبرآنلاین می‌گوید: «شاید اندیشیدن به تصمیم خودکشی، یک تجربه مشترک برای اکثر افراد در هر جایگاهی باشد، اما در مورد خودکشی دکتر آل سعیدی، این یأس فلسفی و ناامیدی اجتماعی همزمان شده بود با شغل ایشان؛ که یک زمینه کاری پراسترس با فرسودگی بالا به شمار می‌آید. این اتفاق به خوبی نشان می‌دهد که «مشاغل» چقدر در ایجاد احساسات و اتخاذ تصمیمات نقش پررنگی دارند.»
اواخر هفته گذشته (پنج‌شنبه 6 اردیبهشت)، با انتشار خبر درگذشت خانم دکتر سمیرا آل‌سعیدی، دانشیار روماتولوژی و عضو مرکز تحقیقات روماتولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران، جامعه پزشکی برای بار دوم در سال جاری به سوگ نشست. مواجهه نخست با بحران خودکشیِ یکی دیگر از اعضای کادر درمان در سال جاری، به چهارم فروردین ماه بازمی‌گردد؛ که مربوط به درگذشت خانم دکتر پرستو بخشی، متخصص قلب و عروق در بیمارستان دلفان بود.
دکتر هادی یزدانی، پزشک و دکترای حرفه‌ای پزشکی، در گفت‌وگو با خبرآنلاین، پیرامون این مسئله می‌گوید: «چندی است که در جامعه فعلی سرفصلی داریم تحت عنوان «خودکشی پزشکان»؛ و طی همین مدتی که من به‌شخصه مباحث پیرامون این موضوع را به طور دقیق‌تر بررسی می‌کنم، می‌بینم همین عنوان و سرفصل منتقدانی دارد با این طرز تفکر که «پدیده خودکشی در تمام جوامع وجود دارد و ارتباطی با شغل افراد ندارد. پزشکان نیز قشری از یک جامعه هستند و چندان تفاوتی میان خودکشی این گروه با سایر گروه‌های موجود در یک اجتماع حاکم نیست و نباید گروه پزشکان در ذیل این پدیده پررنگ شوند؛ که این تفکر درستی نیست.»
متن کامل این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید:
دغدغه و رویکرد جامعه پزشکی در مواجهه با خودکشی اعضای کادر درمان چیست و چطور به آن می‌پردازد؟
نگاه نقادانه‌ای که بر این مسئله حکم‌فرماست، چندان صحیح نیست؛ در واقع دغدغه جامعه پزشکی در پی مرگ اعضای کادر درمان، این نیست که با به پا کردن سر و صدا در جامعه، توجه‌ها را به سمت خود جلب کند و در نهایت هم بی‌حاصل باشد. بلکه دغدغه تمام همکاران ما در این حوزه، تلاش در راستای «به رسمیت شناختن» این مسئله از سوی اجتماع است؛ اینکه جامعه آگاه شود سرفصلی با عنوان خودکشی پزشکان وجود دارد. پس از شناخت و پذیرش این سرفصل، در مراحل بعد می‌توان علل و عوامل دخیل در وقوع این پدیده را به درستی مورد بررسی قرار داد.
مرگ دکتر آل سعیدی، از ابتدای امسال تا کنون، دومین خودکشی در جامعه پزشکی ایران است. این مورد به لحاظ علّی و کیفی چه تفاوتی با خودکشی دکتر پرستو بخشی در فروردین ماه سال جاری دارد؟
در سال جدید، ما دو مورد خودکشی در جامعه پزشکان داشتیم؛ یکی خودکشی دکتر پرستو بخشی پزشک متخصص قلب، و دیگری خودکشی اخیر دکتر سمیرا آل سعیدی. دو موردی که از دو جنسِ متفاوت هستند و علل عینی حاکم بر هر یک از این موارد مجزا و مختلف‌اند.
در مورد خانم دکتر بخشی، ما شاهد یک «ظلم و تحقیر سیستماتیک» هستیم که طی یک ماه اخیر بارها روی این موضوع تأکید کردیم و درباره آن نوشتیم؛ که عده بسیاری در این‌باره، موضع‌گیری کردند و طبق معمول سعی داشتند که ماجرا مشمول مرور زمان شده و فراموش شود. مرحومه بخشی، علاوه بر شرایط روحی نامساعد و افسردگی ناشی از مرگ والدین، در دوران طرح، انواع و اقسام تحقیرها، مضیقه‌ها و کمبودها را متحمل شده بود؛ که مجموعه این عوامل، ایشان را پله پله به سمت خودکشی سوق داد.
در مورد خانم دکتر آل سعیدی با توجه به شواهد و اطلاعات موجود می‌توان ادعا کرد که مرگ و خودکشی ایشان از جنس دیگری است. اگر از منظر بیرونی بخواهیم به موضوع بنگریم، دکتر آل سعیدی در منتهی‌الیه موفقیت و جایگاه علمی و مدیریتی کشور قرار داشتند و به عبارتی تمام چیزهایی که سمبل موفقیت تلقی می‌شوند، در ایشان جلوه‌گر بود. در واقع مسئله‌ای که جنس خودکشی خانم دکتر آل سعیدی را متمایز می‌کند [با استناد به گفت‌وگوهای منتشرشده از دکتر آل سعیدی با دیگر همکارانشان]، این است که ایشان همواره از یک «ناامیدی اجتماعی» صحبت می‌کردند؛ شرایطی که در آن هیچ امیدی به آینده و پیشرفت نیست و همه‌چیز رو به افول می‌رود.
رسیدن به ناامیدی اجتماعی شاید حس آشنایی برای اکثر افراد در هر جایگاهی باشد؛ که مسلماً علل متعددی دارد. «شغل» افراد در رسیدن به این بن‌بست چه نقشی دارد؟
قطعاً همینطور است؛ شاید این یک تجربه مشترک برای اکثر افراد در هر جایگاهی باشد، اما در موردِ دکتر آل سعیدی، این یأس فلسفی و ناامیدی اجتماعی به طور ویژه همزمان شده بود با شغل ایشان؛ که یک زمینه کاری پراسترس با فرسودگی بالا به شمار می‌آید. این اتفاق به خوبی نشان می‌دهد که «مشاغل» چقدر در ایجاد احساسات و اتخاذ تصمیمات نقش پررنگی دارند. همانطور که در مورد مذکور، فردی با وجود مرتبه بالای علمی، موفقیت‌های قابل توجه و شرایط اقتصادی مطلوب به نقطه‌ای می‌رسد که تصمیم بگیرد به زندگی خود پایان دهد و یک «چرا»ی بزرگ و بی‌پاسخ را در ذهن مخاطب ایجاد کند.
در ابتدای صحبت، «به رسمیت شناساندن پدیده خودکشی پزشکان» را به‌عنوان دغدغه اصلی در جامعه پزشکی مطرح کردید؛ از نگاه شما جامعه‌ فعلی چقدر پذیرای این دیدگاه است؟
در جامعه‌ای که دین در معادلات آن یک متغیر قوی و حکومت آن متظاهر به دین است، پدیده خودکشی یک عمل حرام و غیرشرعی محسوب می‌شود و بنا بر همین باورهای دینی، سعی جامعه همواره بر این بوده که سکوت کند یا برچسب خودکشی را کنار بزند و ماجرا را با عناوین دیگری همچون «مرگ خودخواسته» روایت کند. در چنین شرایطی، صحبت از این ماجرا و به رسمیت شناختن آن دغدغه اصلی ماست. خودکشی، نام دیگری ندارد، فراتر از یک آسیب اجتماعی است هم‌رده‌ی یک «انتحار اجتماعی» باید مورد شناخت و بررسی قرار بگیرد.
خودکشی «رزیدنت‌ها» نیز مشمول این دغدغه است؟
صد البته؛ این دغدغه فقط معطوف به خودکشی پزشکان نیست، بلکه در زمینه خودکشی رزیدنت‌ها نیز روال به همین شکل است. عدم پرداخت حقوق مادی و معنوی در این گروه از کادر درمان، تنها یک جنبه از مشکلات حاکم بر این قشر است. ساعات کاری طاقت‌فرسا، شرایط تحقیرآمیز، عدم حمایت و روابط پادگانی بین اساتید و رزیدنت‌ها نیز از مشکلات قابل توجه این حوزه است که به اشکال گوناگون منجر به خودکشی‌های زنجیره‌ای می‌شود و ماهیت این ماجرا برای جامعه خطرناک است. هرچند این موضوعات قابلیت حل و فصل دارد، فقط عمده هدف ما این است که چنین مسائلی به رسمیت شناخته شود.
فکر می‌کنید تداوم اطلاع‌رسانی در راستای به رسمیت شناختن دومینوی خودکشی در جامعه پزشکی چقدر مثمر ثمر واقع خواهد شد؟
اطلاع‌رسانی و آگاهی‌بخشی در این زمینه، فقط به سود جامعه پزشکی نیست و باید به‌صورت کلان به آن نگاه کرد؛ چرا که سلامت جسم و روان تک‌تک اعضای یک جامعه در گروی سلامت سیستم بهداشت و درمان است. سیستم حاکمیتی کشور نیز موظف است صدای مظلومیت این قشر از جامعه را بیش از پیش بشنود. جامعه پزشکی و کادر درمان همواره در این راستا ثابت‌قدم بوده و می‌کوشد با صدای بلندتر و در ابعاد گسترده‌تری، اهمیت پدیده خودکشی در جامعه پزشکی را به گوش آحاد جامعه برساند.

لینک کوتاه:
https://www.payameazari.ir/Fa/News/677167/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازیگران فوت شده سریال پس از باران

آهنگ معروف ایرانی با صدای دختر مرحوم مریم میرزاخانی، ریاضیدان مشهور ایرانی/ ویدئو

رئیس جدید هیات شطرنج آذربایجان‌غربی بالاخره انتخاب شد

جلوگیری از فیلمبرداری در مجالس عروسی به سبک مردم دبی

آغاز فرآیند جهش تحصیلی در آذربایجان‌شرقی

کشف یک گور تاریخی در عملیات راه‌سازی اردبیل +عکس

زلزله شدید در اردبیل/ زمین‌لرزه چند ریشتری بود؟

فوری/ زلزله شدید در اردبیل؛ زمین‌لرزه چند ریشتری بود؟

دستگیری 5 حفار غیرمجاز در قلعه تاریخی کافیر خوی

فقر فرهنگی زمینه‌ساز تعدادی از جرایم و آسیب‌های اجتماعی است

اعلام فراخوان طراحی المان تاریخی رشته آبگینه در آذربایجان‌غربی

واکنش دختران راگبی‌باز به نگرفتن پاداش مدال آسیایی: وزیر ورزش به داد ما برسد

وقوع زلزله شدید در اردبیل

پیشرفت فیزیکی 80 درصدی پل بسیج کلانشهر اردبیل

یک گور تاریخی در عملیات راه‌سازی اردبیل کشف شد + عکس

زمین لرزه اردبیل را لرزاند

غرق شدن دو فوتبالیست معروف مازندرانی در دریاچه

دو سانحه عجیب رانندگی امروز در تبریز

قهرمانی تیم منطقه 8 دانشگاه آزاد در مسابقات سراسری تنیس روی میز

نگرانی درباره ایمنی پایه پل بزرگراه مدرس؛ چرا پایه ترک خورده است؟

برپایی 20 نشست تخصصی همزمان با کنگره جهانی حضرت رضا (ع)

این وسایل را هرگز در زیرزمین خانه‌تان نگه ندارید!

تغییر مسیر دشمن به جنگ ترکیبی با محوریت فضای مجازی

تصویر قایق سواری در دریاچه ارومیه خبرساز شد/ خوشحال شویم؟

افزایش 30 درصدی جذب دانشجو در دانشگاه آزاد مرند

گرد و خاک در راه آذربایجان غربی/ احتمال سیلابی شدن رودخانه‌ها

گردوخاک در راه آذربایجان غربی؛ احتمال سیلابی شدن رودخانه‌ها وجود دارد

تفریح مردم در دریاچه ارومیه

این داروها را برای سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کرونا نخورید | شایع‌ترین داروهای بروز دهنده سندرم DRESS

آیا پیاده‌روی پس از غذا خوردن به هضم غذا کمک می‌کند؟

کشف مواد مخدر شیشه در هنگ مرزی ارومیه

گرد و خاک در راه آذربایجان غربی/احتمال سیلابی شدن رودخانه ها

نشست جمعی از جانبازان 70 درصد با کادر درمان بیمارستان خاتم(ص)

سفر استانی سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان البرز به نظرآباد

کشف ماده مخدر شیشه توسط مرزبانان هنگ مرزی ارومیه

7 اصل انتخاب مبلمان برای خانه‌های نقلی

کشف یک گور تاریخی در عملیات راه‌سازی اردبیل

پیشرفت 80 درصدی بزرگترین پروژه مدیریت شهری شمال‌غرب کشور در اردبیل

اجرای پروژه‌های جدید شهری با هدف کاهش ترافیک، اولویت مدیریت شهری ارومیه

استفتاء از امام خامنه‌ای؛ آیا اطاعت از والدین واجب است؟

صنایع و فناوری معادن آذربایجان‌شرقی نیازمند متناسب‌سازی است

غرق شدن اسرائیل در جنگ غزه؛ بایدن کجا اشتباه کرد؟

ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و تکریم خانواده‌های شاهد و ایثارگر  از مهمترین اهداف جشنواره تئاتر  ایثار است

20 هزار میلیاردتومان برای اتمام پروژه کمربندی دوم ارومیه نیاز است

53 شهر و روستا سردشت آب آشامیدنی ندارند

آغاز عملیات جداره‌سازی سنتی در بلوار جمهوری تبریز

سوپرگل ریوالدو با پیراهن بارسلونا به اتلتیکو مادرید از میانه میدان (1998/5/11) / فیلم

تیپ متحرک هجومی شهید کشاورزیان به منطقه سرزمینی «شاهرود» بازگشت

صورت‌بندی گفتمانی «هویّت ایرانی»

ثبت نام ترم دوم بهار آموزش زبان های خارجی در موسسه علوم و فنون کیش